Yeryüzünden solunum terleme ve buharlaşma yoluyla havaya karışan su, havanın içerdiği nem miktarını belirler. Havadaki nem miktarı, havanın bulunduğu yere ve sıcaklığına göre değişir. Havadaki nem nemölçer ile ölçülür. Havanın sıcaklığı arttıkça havadaki nem miktarı da artar. Soğuk havada nem yoğunlaşacağı için sıcak havaya oranla soğuk hava daha az nem içerir. Nemli hava yükselirken sıcaklığının düşmesiyle soğur ve bu durumda havadaki nem de yoğuşarak su damlacıkları haline gelir. Bu su damlacıkları da yoğuştuğu yere ve havanın sıcaklığına bağlı olarak yeryüzünde yağmur, dolu, kar, kırağı, sis ve çiy gibi hava olaylarını oluşturur.
Hava olayları gökyüzüne yakın yerlerde oluşursa yağmur, kar ve dolu meydana gelir.
Hava olayları yer yüzüne yakın yerlerde oluşursa çiy, kırağı ve sis meydana gelir.
YAĞMUR: Bulutlardaki su damlacıklarının bir araya gelip ağırlaşarak yeryüzüne inmesi ile gerçekleşir.
DOLU: Bulutlardaki su damlacıklarının soğuk hava katmanı ile karşılaşması sonucunda bu damlacıklar buz toplarına dönüşür. Yeterince ağırlaşan buz topları dolu şeklinde hızla yeryüzüne iner.
KAR: Soğuk hava etkisiyle bulutlardaki su buharı buz kristalleri hâline gelir. Buz kristalleri birleşerek kar tanelerini oluşturur. Kar taneleri yeryüzüne iner.
ÇİY: Geceleyin havanın soğumasıyla havadaki su buharının yoğuşarak toprağın, ağaç dallarının ve yaprakların üzerinde su damlacıkları hâlinde toplanmasıyla oluşur.
KIRAĞI: Geceleyin havanın hızlı ve çok soğumasıyla havadaki su buharının çiye dönüşmeden doğrudan donmasıyla oluşur.
SİS: Havadaki su buharının yeryüzüne yakın yerlerde yoğuşmasıyla sis olarak adlandırdığımız yüzey bulutları oluşur.